Жеравна екохотел
Екокъща Жеравна
Екохотел Жеравна

ЗА КЪЩАТА

Еко-къща Жеравна!

Екохотел ЖЕРАВНА се намира в едноименното село, на 16 км от град Котел.
Предлага 13 места в реставрирана и обновена възрожденска къща с 300-годишна история.
Уникално съчетание от духа на миналото и лукса на настоящето.

Еко-къша Жеравна

Екохотел "ЖЕРАВНА" е открит на 08 май 2003 година. Категорията е три звезди (***)
Хотелът е типична жеравненска къща, паметник на културата и архитектурата, разположена на главната туристическа улица в центъра на селището-архитектурен резерват.

Къщата е двуетажна, с типично разположение на помещенията и 300-годишна история. След реставрацията и обособяването й като хотел, тя се превърна в уникално за страната ни съчетание от духа на миналото и лукса на настоящето.

Стаите за гости са 5 - една спалня, спалня плюс легло, две тройки и тройка-студио - всяка една издържана в стил, съчетаващ комфорта и лукса, с фолклора и автентичната самобитност.
Към всяка от стаите има самостоятелен санитарен възел, мини-бар, сейф за съхранение на ценности, телевизор със сателитна телевизия (Булсатком).
Всички стаи са с напълно запазен архитектурен стил, с ръчно изработени елементи и дърворезби.
Гостите могат да ползват безплатен WiFi Интернет

На първият етаж са две от стаите, сервизно помещение и обща жеравненска гостна стая с автентичен интериор, огнище с жив огън и голяма менсофа - отлично място за срещи, разговори и трапези.

На втория етаж са разположени три от петте стаи, огромна веранда с кафе-кът и открито лятно легло-менсофа.

Отоплението е организирано с локално парно. Хотелът разполага с автономно електрозахранване, покриващо нуждите му от електроенергия при необходимост.

Дворът на Еко-къша Жеравна

Обслужването е 24 часово. Малката къща на персонала е разположена до голямата къща за гости, и е неин стилов двойник. На разположение на гостите е просторен терасовиден двор, решен фолклорно с предмети-уникати, характеризиращи епохата на Възраждането, традиционна жеравненска пещ, барбекю-кът, малък алпинеум и отворен кът за хранене и отмора. На разположение на гостите е оборудвана кухня, в която можете самостоятелно да приготвяте храна без допълнително заплащане.

Пътната мрежа е добра. През зимата пътищата се почистват редовно. Има надеждно GSM покритие на всички мобилни оператори.

Климатът е планински, здравословен за респираторни, гастроентеорологични и сърдечно-съдови заболявания.

Микро язовирчето край Жеравна

За свободното време - екскурзии до гр. Котел, древното село Катунище, местността "Синия вир" край с. Медвен, риболов на микроязовира в непосредствена близост до селото. Любителите на риболова могат да опитат късмета си за пъстърва на р. "Котленска", за костур и бяла риба на недалечното естествено езеро "Скала". Достъпни в рамките на един ден са и големите язовири "Тича" (~75 км) и "Камчия" (~60 км) в които може да се лови шаран, бяла риба, каракуда, бабушка, кефал, морунаш, сом, костур и други.
Гората е лесно достъпна, богата на растителни и животински видове, гъби и билки. Възможност за езда и пешеходни екскурзии по организирани еко-пътеки.

Самото селище предлага няколко механи, постоянна изложба в картинната галерия, експозиция на икони от ХVІ, ХVІІ и ХVІІІ век, поместена в сградата на църквата, представляваща сама по себе си архитектурен и културен паметник от европейско значение. Атрактивни туристически обекти са също къщите-музеи на Йордан Йовков, Сава Филаретов и Руси Чорбаджи. В последната се намира етнографската експозиция на музейния комплекс.

Жеравна е място, в което времето е спряло - калдъръмът още пази стъпките на дедите ни, а дървените къщи - патриархалния бит на късното средновековие. Тесните улички и големите вътрешни дворове, осеяни с цветя и чемшири, носят желан покой и тишина.

Още за Жеравна можете да видите и прочетете тук